Ženska udruga Katarine Josipdol ,Rasadnik 17, 47303 Josipdol, info@zuk-josipdol.hr katarinejosipdol@gmail.com

Sudjelovanje zaposlenih žena ciljane skupine na Javnom predavanju Ženske grupe Karlovac „Korak“

U borbi protiv nasilja u zajednici, nastojimo da se što više naših članica educira po tom pitanju. Kako je cilj projekta „Pomoć ženama, žene pomažu“ iz Poziva Zaželi-Program zapošljavanja žena osnažiti teže zapošljive žene kroz zapošljavanje, obrazovanje i pružanje podrške krajnjim korisnicima konstantno radimo upravo na samom osnaživanju zaposlenih žena ciljane skupine kroz sudjelovanje u brojnim edukacijama i predavanjima. Shodno navedenom, zaposlene žene ciljane skupine i voditeljica projekta sudjelovali su u Javnom predavanju Ženske grupe Karlovac „Korak“ na temu Iskustva i izazovi u radu sa žrtvama i svjedocima/kinjama kaznenih djela i prekršaja nasilja u obitelji u POU Ogulin.

Javno savjetovanje dio je programa „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ kojeg financira Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske, a provode Ženska soba- Centar za seksualna prava, kao nositeljica, u partnerstvu s 10 organizacija civilnog društva: Udruga za podršku žrtvama i svjedocima; Centar za građanske inicijative Poreč; Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN; DEŠA – Dubrovnik; Udruga HERA Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava; Informativno pravni centar; Ženska grupa Karlovac KORAK; S.O.S. Virovitica – savjetovanje, osnaživanje, suradnja; SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije, Zagorje; Udruga ZvoniMir.

Ciljevi programa su podići razinu znanja, vještina i kompetencija predstavnika organizacija civilnog društva za pružanje pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela; pružati pomoć i podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela kroz pružanje osnovnih informacija i emocionalne potpore, psihosocijalne i savjetodavne pomoći, pratnjom na sud i druge relevantne institucije te kroz druge oblike usluga; raditi na senzibilizaciji i informiranju javnosti o sustavu podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u Republici Hrvatskoj.

Svrha programa je omogućiti pružanje pomoći i podrške žrtvama i svjedocima u 13 županija u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima odnosno u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, Brodsko – posavskoj, Dubrovačko – neretvanskoj, Istarskoj, Karlovačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Ličko-senjskoj, Požeško-slavonskoj, Šibensko-kninskoj,  Virovitičko-podravskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

Navedeno predavanje samo je jedno u nizu od predavanja na kojem su zaposlene žene ciljane skupine sudjelovale te će sudjelovati. Navedenim utječemo na osnaživanje i socijalizaciju žena te njihovo ravnopravno uključivanje u zajednicu.